
68 kuşağının İstanbul durağı: Lale Pudding Shop
- Medya
- Lale Pudding Shop
- 11 Ağustos 2020
Gazeteci, çevirmen, yazar Liz Behmoaras’ın hippileri, Türkiyeli 68 kuşağının düşlerini ve yaşadıkları serüveni anlattığı romanı “Lale Pudding Shop” Doğan Kitap tarafından yayımlandı. Ailesinin açtığı yaraları sarmak için ülkesinden kaçan Tommy, kendini sevecek bir eş arayan Lilian, kansız devrim hayalleri kuran Alexis, hayatını kaybetme pahasına hippilere öykünen Perran, kendini protest müziğe adayan Erol… Hepsi Lale Pudding Shop’ta buluşacaktı.
BURAK SOYER
68 kuşağı için söylenecek hem çok az hem çok fazla şey var. Onlar tek inançları olan daha güzel, daha iyi, daha özgür bir dünya için sokaklara döküldüler. Kendilerini bulmak için doğunun mistisizmini harita bellediler. Katmandu’ya yola çıktılar. Bu yolculuktaki duraklardan biri İstanbul. İstanbul’daki duraklardan biri ise Lale Pastanesi, hippilerin koyduğu isimle ‘Lale Pudding Shop’tu.
Bundan tam 63 yıl önce, 1957’de, Sultanahmet Divanyolu Caddesi üzerinde, 6 numarada bir pastane açıldı. İdris ve Namık Çolpan tarafından açılan ve adı Lale Pastanesi olan bu küçük işletme kendi halinde bir yer olarak müşterilerine hizmet vermeye başladı.
Aradan geçen birkaç yılın ardından Lale Pastanesi kendi yağında kavrulmaya devam ederken dünyanın dört bir yanında öğrenciler sokaklara dökülüyordu. Uzun saçlı, iskelete dönmüş erkekler, çiçeklerden taç yapmış saçları ve süper mini etekleriyle kızlar bambaşka bir dünya için seslerini duyurmaya başlamıştı. Şiddetin yerini aşk, sevgi, müzik ve bol ‘duman’la doldurma çalışıyorlardı. Üzerlerine doğrultulan namluların uçlarına koydukları çiçeklerle, ‘Savaşma, seviş’ sloganlarıyla üniversite avlularını meydanlarını adeta bayram yerine çeviriyorlardı. Tüm bunlar arasında içsel yolculuklar, doğunun mistisizmi, özellikle de Katmandu hippi ya da çiçek çocuklar olarak adlandırılan bu gençler arasında bir hayli revaçtaydı. Ve hippilerin bu yolculuğundaki duraklardan biri de yukarıda bahsettiğim Lale Pastanesi’ydi.